2022. sze 27.

Megyek utánad

írta: M Szlávik Tünde
Megyek utánad

grecso_megyek_utanad.jpgÍrta: Grecsó Krisztián 

Bandaháború

A következő regényrészletben Daru, a kamaszodó fiú küzd bandavezéri pozíciójáért, az önbecsülésért és szerelemért: egyszóval az életéért. A regény helyszíne egy alföldi falu. Ideje a nyolcvanas-kilencvenes évek, amikor még – bármily meglepő – nem angolul és németül tanultak a diákok, hanem az orosz volt a kötelező nyelv. 

Daru azt mondja, várnak, át kell látni, hogyan támadnak, az ő csapásuk hirtelen ellencsapás lesz, amikor az újfalusiak nem is számítanak rá. Ezt nem kellett volna. Ahogy kimondta, ő is belátta, védhetetlen baromság. Magukra engedte a túlerőt. Egyre nagyobb körülötte a feszültség, arra még nem volt példa, hogy az  újfalusiak bitorolják az udvarnak ezt a részét. Daru újonnan szerzett tekintélye szertefoszlott, lázadás készült. Az újfalusiak az udvari budi mögül támadnak. Ezt még sohasem merték megkockáztatni.

Az udvari budi a sarokban van, dróttal körbekerítve, oda könnyedén be lehet szorítani őket. És korábban Daru be is szorította volna őket, simán lepálcázták volna a kerítésmászással bajlódó újfalusiakat, sőt talán az is elég, ha néhány robbanóbogyót kilőnek a köpőcsőből. Homlokra. Az a legmegalázóbb. Ha a lányok  ügyesen takarnak, akkor Nyica, a rettegett orosztanár nem látja meg a csőpuskát, nem kell este újat csinálni. Kap az ellenfél egy marós lövetet a szeme közé, miközben a kerítés tetején egyensúlyozik, és el is ment a kedve a területbitorlástól. Most nincs, aki takarjon. És Daru sem csinál semmit. Még mindig nem. A lányok miatt. Lili miatt. Hogy ott ül. Felnőttesen. Felhajtja a hasán a trikót. Barnul. Gyönyörű. Nem csinál semmit. Ül és unatkozik. Ők meg itt. Hirtelen átvillan rajta valami gyanús kétely, mitől lett Balázs ilyen magabiztos?

Miért mer a budi felől támadni? Honnan tudja, hogy most nem fog rajtaveszteni? Ennyire ismeri őt? 

Nem volt több idő mélázni, a sereg háborgott, Sziló kiabált, átvette a parancsnokságot, Daru először nem értette, megijedt, őtőle nem lehet elvenni a parancsnokságot, fölemelte a karját, éppen olyan sámánosan, mint a hétvégén, amikor megrúgta a kis Bálint gyereket. Összeért a kézfeje. Sziló fülére csapott. Nem nagyot, csak amolyan paskolósan. Nem fájhatott neki. Nem is fájt, de Sziló megijedt, megroggyant a térde. Mintha lovaggá ütötte volna. 

Tessék, mondta Daru nevetve, vegyed. 

Lassan és peckesen, mint egy halálba induló hős, elindult az iskola épülete felé. Ment Daru, a magányos vezér, akit nem lehet eltiporni, keresztül a betonplaccon, határozottan ment, a sarkára lépett, mint a felnőttek. Lassan ment, érezte, mindenki őt nézi. A lányok is. Az újfalusi sereg is. A tanárok is. Nagyon jó volt. Nem libegve ment, hanem nehezen, lassan, mint akinek gondjai vannak, igyekezett az apját utánozni, kicsit dülöngélt is. Nem nagyon, csak hogy nehézkes legyen. Az épület melletti padok felé tartott, a kínos részre, ahol mindig a tanárok sétálgatnak, cigiznek. Fogalma se volt, mit fog csinálni. Mi lesz a vonulós produkció vége. A szélső padhoz ment, közvetlenül a bagózó tanárok mellé, megállt, de nem várt sokat, érezte, már csak pillanatai vannak, és vége a varázsnak, kipukkad az egész, nem fognak tovább figyelni rá. Ebben a másodpercben még a tanárok is várták, mit fog csinálni. Láthatóan nem értették, mi ez a csend. Mitől olyan érdekes ez a séta. Fölpattant a padra. Nem úgy ült, ahogy szabályos, hanem a táblára. Letaposta az ülőkét. Még csípősebb csönd lett, a csata egyszerűen elmúlt, érdektelen lett. Nyica, az orosztanárnő erőből dörrent rá, szálljál le onnét, kicsi fiam! 

Darunak malomkő volt a szíve, alig kapott levegőt, nagyon félt, majdnem lejött, egyszerűen lépett, lépni akart helyette a lába, egy tanár szólt, nem is akármelyik, a rettegett Nyica, aki miatt már három gyereket csaptak ki az iskolából. És Daru rendes gyerek volt, a múlt heti intőig, és eddig a pillanatig. Nem tehette. Nem engedelmeskedhetett. Akkor minden oda. Oda az új verekedős híre, ami még versenyben tartja Balázs ellen. Akkor többé nem bandavezér. Ráadásul az iskola történetében először az újfalusiaké, Balázsé a terület, ő lesz az első öregfalusi vezér, aki elbukta. Muszáj volt maradnia a padtámlán, ez a csata meg sem történt. 

Mi a fene van itt?, üvöltötte Nyica, nem hallod, mit mondok? 

Nyica néni nagyon jól állt a tanácsnál és a téesznél, tartottak tőle még a tanárok is, nem volt hozzászokva, hogy első szóra ne teljesítsék a parancsát. Aludt az udvaron az élet. Mély csönd volt, mint egy pince mélyén. Darut nézték, mi lesz. Néhány napja kapott szóbeli igazgatóit, ha tovább hősködik, lehet, hogy kirúgják.

Elmosolyodott. Vicsorgás volt ez inkább, vicsorgott kicsit. Hogy milyen erőltetetten csinálja, azt se a műhely előtt posztoló lányok, sem a szünetelő csata résztvevői nem láthatták. Ahhoz, szerencsére, messzire voltak. Szédült. De ott volt. És előrenézett, egyenesen a csapat nélkül maradt Szilóra. 

Megvan az írásbeli igazgatóid!, rikoltozta Nyica. Daru ránézett, erősnek, felnőttnek érezte magát, most hitte, Nyica semmit sem tud csinálni vele. Megrántotta a vállát. Újra előrefordult. Nyica elrohant, bevágta maga mögött a folyosóajtót. Daru meg tudott támaszkodni, majdnem leszédült, de meg bírta tartani magát, ült, nézett bambán a semmibe. Az öregfalusi sereg otthagyta a területet, odamentek hozzá, körbeállták, felültek ők is a padra. Posztoltak, mint a lányok. Daru nem szólt hozzájuk, továbbra is a semmibe nézett, felnőttesen, unatkozva, lopva Lili tekintetét kereste, a lány futva rápillantott, mintha valakit keresne. A csatát megnyerte.

Darunak még mindig remegett a gyomra. Nem tudott örülni. Hiába a győzelem, a háború Balázzsal vesztésre állt.

grecso_krisztian_nevjegy.jpg

https://www.tankonyvkatalogus.hu/site/kiadvany/NT-11720

Szégyen, nem szégyen, de a Grecsó Krisztián által írt mű nem nagyon mozgatta meg a gyerekek fantáziáját. Ennek ellenére felteszem a foglalkozástervet, hátha később hasznát vehetjük. 

Foglakozásterv, 2. korcsoport 

__________________________________________________________________________________________

Ma újabb mangákkal ismerkedhettünk meg. Az elsőt Árpi, a másodikat Zsombi mesélte el. Valószínűleg ez működött a fejekben, azért nem váltott ki nagyobb hatást a bandaháború. Lehet, hogy erről is szó lesz legközelebb: valóban szuperképességek kellenek ahhoz, hogy egy mai kiskamasz felfigyeljen egy történetre?

tehetsegtelen_nana.jpgTehetségtelen Nana

A manga története egy szigeten játszódik, ahol a Tehetségeseknek nevezett fiatalok élnek – szuperképességeik vannak, természetfeletti erővel rendelkeznek. Azért küldik őket ide, hogy megtanuljanak az „Emberiség Ellenségei” ellen harcolni. A szigeten mindent megkapnak, diplomát szerezhetnek, de semmilyen módon nem kommunikálhatnak a külvilággal.

A főszereplő egy lúzer, Nanao Nakajima, akit hetek óta bántanak az osztálytársai Egy napon két új tanuló érkezik: egy Kyōya Onodera nevű szűkszavú fiú és egy Nana Hiiragi nevű életvidám lány. Nanao összebarátkozik Nanával.

Egy napon váratlanul egy tűzgolyó esik az osztályra. Nanao akcióba lendül, hogy megmentse Nanát a tűzgolyótól, és közben felfedi tehetségét: neki az a képessége, hogy el tudja törölni mások tehetségét. A sziget szélére mennek, ahol kiderül, hogy Nana egy kormánygyilkos, aki telepatikus képességekkel rendelkezik, amit arra használ fel, hogy kiderítse mások gyenge pontjait. Áldozatul esik neki Nanao is, akit brutálisan meggyilkol itt a sziget szélén. Előtte elárulja neki a titkot: azért vannak itt a szigeten, mert a kormány őket tartja az emberiség igazi ellenségeinek…

Kép: https://wikihuhu.top/wiki/Talentless_Nana

***

fekete_lohere.jpgBlack Clover – A fekete lóhere

A történet egy mágiát használó világban játszódik, ahol mindenkinek vannak szuperképességei. Pl. Vért tud létrehozni, vissza tudja forgatni az időt, ezáltal begyógyulnak a sebek, kreáló mágiával be tud börtönözni stb.

Két főhőst emeljünk ki: Asta egy árva fiú, aki alacsony, harsány, kevesen szeretik, s egyáltalán nincs mágiája.Yuko viszont sok manával rendelkezik, jóképű...

Amikor ebben a világban valaki nagykorúvá válik (13 évesen), részt kell vennie egy ceremónián, ahol egy grimoár kiválasztja őt. Asta annak ellenére elmegy a ceremóniára, hogy mágia híján semmi esélye sincs. Legnagyobb döbbenetre mégis ő kapja meg a titokzatos Black Clover grimoirt, vagyis egy olyan könyvet, aminek a borítóján egy négylevelű lóhere van. Ennek köszönhetően Astát átjárja az anti-mágia, vagyis semlegesíteni tudja más varázslók mágikus fegyvereit és varázslatait.

Asta és Yuno csatlakozni akar a lovagi varázslórendhez. De újabb fordulat következik: Asta nem a megfelelő rend tagja lesz, hanem egy olyané, aminek a célja pont a Lóhere Királyság elpusztítása. Yuno pedig olyan grimoirt kap, amelyet ötlevelű lóhere díszít, ezáltal egy démon gazdája lesz…

Kép: 
https://hu.maplehorst.com/black-clover-quartet-knights-review-shallow-anime-action

Szólj hozzá

Grecsó Krisztián 2. korcsoport